Security: check!

actueel
4 oktober 2016
Gonny Vink
4 minuten

Het experiment van de maand oktober is echt iets voor mij. Deze maand gaan we namelijk bewust aan de slag met security. Ik zeg bewust ‘bewust’, omdat we vaak dénken dat we goed bezig zijn, maar onbewust soms onveilig handelen. 
Even tussendoor voor degenen die onbekend zijn met de work21 experimenten: elke maand voeren we een experiment uit om te ervaren hoe het is om ‘het eens helemaal anders te doen’, patronen te doorbreken en zo nieuwe dingen te leren en nieuwe ervaringen op te doen. Precies wat we vaak in ons werk van onze klanten, cursisten vragen. Zo dronk een aantal van ons een maand lang alleen kraanwater en startten we 2016 met ‘suiker-arm januari’.

Deze maand pakken we het ambitieus aan en dagen we ook onze e-office en Blaud collega’s uit om met ons mee te experimenteren in het kader van Secure Productivity.

Security is hot
Ik las het onlangs verschenen boek ‘Je hebt wél iets te verbergen‘  van Maurits Martijn en Dimitri Tokmetzis. Het kreeg veel aandacht in de media, dus je hebt er ongetwijfeld iets van mee gekregen. Ook keek ik VPRO Tegenlicht aflevering ‘What makes you click’ over het verzamelen en gebruiken van persoonlijke data door bedrijven. Het bezorgde me een onbehaaglijk gevoel, deze realistische griezelverhalen over wat de technologie allemaal mogelijk maakt. Maar… waarom eigenlijk?

Een eerste verklaring: van veel dingen wist ik wel dat het bestond en gebeurde, maar ik had geen idee dat zo gewiekst plaatsvindt en zo alom tegenwoordig is. Het was iets dat een ander kon overkomen, maar mij niet. Ik ben toch meestal alert en voorzichtig?
Nu weet ik beter: ook onder mijn bed, in het donker, ligt die grote, gevaarlijke griezel te loeren die het op mij, mijn gegevens en mijn geld heeft voorzien!

Aangezien stokstijf met de dekens over je hoofd blijven liggen je niet verder helpt, gaan we in het experiment van deze maand onderzoeken en ervaren hoe je op een veilige manier productief kunt zijn. En dat heeft alles te maken met je bewust zijn van de gevaren, maar vooral ook van de mogelijkheden. Niet alleen kijken naar wat je niet moet doen, maar juist leren wat mag en mogelijk is, én hoe je zo veilig mogelijk kunt werken. En dat ligt niet alleen op het vlak van de technologie, maar zeker ook bij de organisatie en de mens.

Ik ben het experiment gestart met een security check, zodat ik mij tenmiste bewust ben van wat geregeld is en wat ik zelf moet doen of laten. Samen met een collega met verstand van zaken heb ik mijn (mobiele) apparaten onderzocht.

– Pincode (géén 0000) en wachtwoorden (géén Welkom2016) in orde? Check!
– Besturingssystemen up-to-date? Check!
– Beveiligingssoftware en -apps geinstalleerd en goed ingesteld? Check!

Daarnaast hebben we besproken waar ik zelf nog om moet denken.

– Hoewel ik weet dat ik op moet passen met openbare wifi-netwerken, heb ik toch een aantal instellingen gecheckt, en dat zal ik blijven doen de komende tijd. Want: wil ik écht automatisch inloggen op openbare netwerken waar ik eerder was? En: is het slim om na een bezoek aan een openbaar wifi-netwerk — van dat leuke koffietentje —  te kiezen voor ‘Vergeet dit netwerk’? Ja, want zo voorkom je dat je onbedoeld en ongemerkt op een nep-netwerk terecht komt.

– Ik vergrendel braaf mijn laptop als ik op kantoor even wegloop, maar het is veiliger om uit te loggen. Hierdoor komt ook de communicatie over het netwerk stil te liggen. Voortaan dus — zeker bij langere onderbrekingen — meld ik mezelf af.

De komende weken houden we je via de blog op de hoogte van onze ervaringen en ontdekkingen.