Experiment: een week lang zonder laptop, kan dat?

actueel
20 maart 2016
Gonny Vink
3 minuten

In ons werk hebben vele middelen tot onze beschikking om ons werk te doen: een laptop een telefoon en vaak ook een tablet. Ook ik heb al deze mooie spulletjes gekregen om mijn werk op te doen. Toch merk ik dat ik vaak geneigd ben mijn laptop te pakken in alle situaties terwijl dat misschien lang niet altijd het handigste middel is. Voor telefoons en tablets zijn tegenwoordig heel veel apps beschikbaar dus heel veel werk kun je er al op doen. Om mezelf uit te dagen meer gebruik te maken van deze middelen en de mogelijkheden te ontdekken, ben ik de uitdaging aangegaan: ik heb mijn laptop thuis achterin een kast gelegd en hem daar een week laten liggen!

Bij work21 maken we gebruik van verschillende samenwerksystemen: SharePoint, Connections, OneNote, Yammer, Skype for business, noem maar op. Wat al deze samenwerksystemen met elkaar gemeen hebben, is dat ze allemaal

online beschikbaar zijn. Dit betekent dat wanneer je een internetverbinding hebt,
je bij je spullen kunt; ‘any place, any time and on any device’ zeggen we dan. ‘Any place’en ‘any time’ heb ik al eens eerder uitgeprobeerd en dat lukt prima. Wat betreft ‘any device’ is dit experiment natuurlijk de ultieme test. Er wordt altijd beloofd dat we op ieder apparaat bij onze spullen kunnen, dat ga ik eens testen!

Hoe bevalt het werken op een tablet?
Er was wel enige voorbereiding nodig om mijn iPad klaar te maken voor deze laptop-loze week; mijn iPad zou mijn laptop namelijk zo veel mogelijk vervangen. Zo heb ik gezorgd voor voldoende aansluitkabels om bijvoorbeeld te presenteren of mijn iPad aan te sluiten aan een groter scherm (om een hernia van het krom zitten te voorkomen!). Daarnaast heb ik veel apps gedownload. Ik kwam daarbij een heel eind; voor bijna alles is tegenwoordig een app. Van alle spullen waar ik geen app voor kon vinden, heb ik snelkoppelingen gemaakt vanaf internet zodat ik snel bij mijn spullen kon. Ik kon zo eigenlijk alles op mijn iPad, van mailen en communiceren tot documenten maken en presentaties geven.

Mailen, communiceren en aantekeningen maken gaat perfect op de iPad en is misschien nog wel gemakkelijker dan op een laptop. Dit zijn vaak ad-hoc zaken die ook maar kort van duur zijn. Ze uitvoeren op een iPad is dan uitermate handig omdat deze snel opgestart is en alles snel op de juiste plek staat. Als het echter gaat om het maken van een groot stuk tekst, opmaken van plaatjes of iets waarbij je veel moet klikken, is een iPad minder handig. Het is mogelijk, het duurt alleen veel langer dan wanneer je een laptop zou hebben.

Hoe bevalt het werken op een smartphone?
De smartphone heeft me echt verrast! Ook hier kon ik namelijk prima korte teksten in maken en aantekeningen tikken. Normaalgesproken gebruik ik mijn iPad vaak als tweede scherm, bijvoorbeeld om mijn speakernotes te bekijken of iets op te zoeken. Beide zaken gingen ook prima op mijn telefoon. Het scherm is klein dus even iets doorzoeken is soms lastig maar gaat toch verrassend goed!

Conclusie!
Vooraf had ik gedacht dat ik na een dag gillend gek zou worden zonder laptop, maar dat is me 100% meegevallen! Het was soms wel eens frustrerend om teksten te typen in de wetenschap dat dit sneller zou gaan op een laptop. Maar op andere gebieden hebben mijn iPad en smartphone me weer enorm verrast. De conclusie blijft dus ‘activiteit gericht werken’: je bekijkt welke taak je uit gaat voeren en kiest daarbij het meest geschikte apparaat. Dit experiment heeft me geholpen alle mogelijkheden te ontdekken!