slim werken en organiseren

work21 begeleidde al veel organisaties naar Flexibel Werken. Vanuit onze ervaring zien we dat zowel medewerkers als leidinggevenden de vertaalslag moeten maken naar hun dagelijkse praktijk. Het is essentieel te zorgen dat mensen met elkaar aan de slag gaan met slim werken en organiseren. Om op deze manier effectief te zijn en doelstellingen te realiseren.

Wil je persoonlijk contact? Mail of bel ons

1

innovatief, flexibel en adaptief

Met de komst van internet en e-mail als boodschapper kunnen we op een snelle(re), maar ook vluchtige(re) manier, kennis en bestanden overbrengen. Heel anders dan in het papieren tijdperk waar de informatieoverdracht veel langer duurde en beperkter was qua bereik. Door het digitaliseren van onze informatie én communicatie ligt de wereld – zowel letterlijk als figuurlijk – aan onze voeten. Samenwerken en kennisdelen met experts in Canada of Japan is ineens heel gewoon. Nieuws bereikt ons sneller. Technologische ontwikkelingen volgen elkaar in een steeds rapper tempo op. Bedrijven in de 21ste eeuw maken de verschuiving van een productiegerichte naar een kennisintensieve organisatie. Deze ontwikkelingen vragen om een andere manier van werken en organiseren.

2

slim werken en organiseren met technologie

Vaak is er nog achterstand in het optimaal toepassen van de beschikbare middelen. Bijvoorbeeld het plaatsonafhankelijk vergaderen, of het slim omgaan met e-mail (wanneer gebruik je e-mail) en het delen van agenda’s. Ook het slim delen van beschikbare kennis op een centraal platform binnen de organisatie vergt vaak een verandering in gedrag. work21 ondersteunt organisaties bij de adoptie van nieuwe technologie.

3

resultaat afspraken

Daarnaast is het maken van resultaat afspraken met elkaar én het elkaar daaraan houden essentieel. Leidinggevenden spelen hierin een belangrijke rol: het vraagt om voorbeeldgedrag en een andere stijl van leidinggeven. Dit is niet voor iedereen vanzelfsprekend, het gaat ook niet vanzelf. Om organisaties en teams daarin te ondersteunen, biedt work21 de mogelijkheid een programma op maat samen te stellen.

4

trainingen en workshops

work21 is geen trainingsbureau of leverancier van standaard leermodules. Wij begeleiden organisaties tijdens veranderingen, dit doen we door middel van adviseren, trainen, coachen en realiseren van programma’s. Wij geloven dat een training of workshop over slim werken altijd moet gaan over het werk dat gedaan moet worden en dat is voor elke organisatie anders. Workshops en materiaal moeten daarop aansluiten en dus gevarieerd van aanbod zijn.
Tijdens onze workshops en trainingen zorgen we voor begrip en begeleiden we de gedragsverandering noodzakelijk om de nieuwe manier van werken onderdeel te maken van de vaste routine van medewerkers. Lees meer over ons aanbod op onze academy pagina.

Case

Ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap – Digituinen

Klik hier om de case te bekijken.
Klik hier om de case in te klappen.

work21 was nauw betrokken bij de opzet en de uitvoering van het Digituinen programma. Dit programma was de opvolger van “Het Nieuwe Werken” programma bij OCW. Medewerkers van work21 begeleidden zowel directies, teams als medewerkers bij thema’s als: leidinggeven aan een leeg kantoor, je werk organiseren volgens TPAW (Tijd-, Plaats-, Apparaat-onafhankelijk werken), Slim Vergaderen, leefregels en werkafspraken maken.

aanpak

De digitale vaardigheid van medewerkers werd vergroot door de inzet van vier onderdelen:

  • communicatie en samenwerking (o.a. Lync)
  • digivaardig (Office, typevaardigheid)
  • papierloos vergaderen
  • succesvol tijd-, plaats- en apparaatonafhankelijk werken

 

Alle trainingen vonden plaats in workshopvorm en waren aangepast aan de opleidingsbehoefte van het team, de individuele medewerkers en managers.

probleemstelling

De Rijksoverheid werkt in 2017 volledig digitaal. Dit betekent dat ook medewerkers van het Ministerie van Onderwijs en Cultuur geconfronteerd worden met steeds meer programma’s, apparaten en systemen. Om medewerkers voor te bereiden op dit volledig digitaal werken en hen te trainen in digitale vaardigheden, verzorgde work21 tien kortdurende trainingen. 

conclusie

OCW heeft nu niet alleen een kantoor ingericht volgens de filosofie van het HNW. De medewerkers zijn, na het volgen van de trainingen 100% digivaardig. Ook leerden de medewerkers hoe zij effectief kunnen communiceren en samenwerken met gebruikmaking van Lync en Outlook. Bovendien leerden zij in de workshop ‘papierloos vergaderen’ hoe zij effectief en efficient kunnen vergaderen zonder gebruikmaking van papier.

Gerelateerde blogposts

Hoe veranderbereid ben je zelf? en waarom is experimenteren zo waardevol

Frans verbod op e-mail buiten werkuren: goed idee of niet?

Ons persoonlijk leren kennen of volgen? work21 heeft op dit moment dertien vaste medewerkers.
Wij werken regelmatig samen met partners wanneer wij je op deze manier beter van dienst kunnen zijn. Maak kennis met ons team, lees ons blog, of volg ons op LinkedIn, Twitter, Facebook en Instagram.
Maak je liever persoonlijk kennis? Koffie, thee of water met ons drinken kan natuurlijk ook!

organisaties waar wij voor werken

adoptie van nieuwe technologie
begeleiding naar slim werken en organiseren
adoptie van Microsoft producten
programmamanagement Office365
begeleiding naar slim werken en organiseren
adoptie van Office365
slim samenwerken met digitale middelen
transitie naar de digitale rechtspraak
slim samenwerken met digitale middelen
programma opzet en uitvoering digituinen