vitale teams

Vitaliteit en duurzame inzetbaarheid draait om de gezondheid van medewerkers. Fysiek, maar zeker ook mentaal. Moet ik dan (weer) gezond eten en meer bewegen? Vaak maken we het allemaal heel persoonlijk. Vitaliteit is een woord dat binnen veel bedrijven zijn intrede doet, maar tegelijkertijd weten we nog niet altijd wat we hier nu mee aan moeten. Daarom hebben wij naast het individu het ook graag over vitale teams. Hoe zorgen we voor teams die o.a. slim (samen)werken, plezier hebben in het werk en ook een team dat resultaten boekt? Een team dat oog heeft voor het individu en uitgaat van de kracht van medewerkers. Want uiteindelijk gaat het nog steeds over mensen.

Wil je persoonlijk contact? Mail of bel ons

1

vitale organisaties

Organisaties moeten zich continu kunnen aanpassen aan de continu veranderende omstandigheden, om snel en slagvaardig te kunnen reageren op ontwikkelingen in hun markt en technologie. Dit vraagt van organisaties een transitie naar een andere manier van werken en organiseren. Om als organisatie hierin te kunnen laten meebewegen, ben je op zoek naar vitale teams.

2

persoonlijke vitaliteit

Een gemiddeld persoon krijgt tegenwoordig op één dag meer informatie te verwerken dan mensen in de middeleeuwen in hun hele leven. Dit vraagt veel van je zelfredzaamheid, pro-activiteit en de mate waarin je werk efficient en effectief kunt doen. Daarnaast werken veel mensen aan hun persoonlijke ontwikkeling, ze sporten en doen hun best zo gezond mogelijk te leven.

3

vitaal Flexibel Werken

Flexibel Werken doet daar vaak nog een schepje bovenop. Geconcentreerd werken in open ruimtes, het meenemen van je spullen van het ene bureau naar het andere, en het steeds opnieuw vinden van een (geschikte) werkplek zijn zaken die wij vaak horen. Dit geeft vaak extra stress en vraagt energie! Hoe blijf je nu vitaal? Een goed energieniveau is voor ons onderdeel van vitaal zijn en het gevolg van een juiste combinatie van een aantal essentiële aspecten. work21 helpt organisaties om medewerkers hiervan bewust te maken en zorgt daardoor voor vitaliteit en duurzame inzetbaarheid.

4

trainingen en workshops

work21 is geen trainingsbureau of leverancier van standaard leermodules. Wij begeleiden organisaties tijdens veranderingen, dit doen we door middel van adviseren, trainen, coachen en realiseren van programma’s. Wij geloven dat een training of workshop over vitaliteit en duurzame inzetbaarheid altijd moet gaan over het werk dat gedaan moet worden en dat is voor elke organisatie anders. Workshops en materiaal moeten daarop aansluiten en dus gevarieerd van aanbod zijn.
Tijdens onze workshops en trainingen zorgen we voor begrip en begeleiden we de gedragsverandering noodzakelijk om de nieuwe manier van werken onderdeel te maken van de vaste routine van medewerkers. Lees meer over ons aanbod op onze academy pagina.

Case

Rijksoverheid

Klik hier om de case te bekijken.
Klik hier om de case in te klappen.

De Rijksoverheid werkt in 2017 volledig digitaal. Dit betekent dat ook medewerkers worden geconfronteerd met steeds meer programma’s, apparaten en systemen. Naast een nieuwe werkomgeving, krijgen medewerkers ook te maken met vragen als: wat merk ik van de nieuwe manier van werken en wat betekent dit voor mij persoonlijk? Zit ik nog wel op de goede plek en wat heb ik aan vaardigheden, talenten en kennis nodig? Haal ik nog voldoende energie uit mijn werk en hoe blijf ik gezond en vitaal aan het werk? work21 ondersteunde de Rijksoverheid met een aantal workshops voor de hele organisatie.

aanpak

work21 startte met een inventarisatie om te bekijken hoe de organisatie ervoor staat op het gebied van vitaliteit. Deze workshop heeft als doel gezamenlijk prioriteiten te stellen in de acties die ondernomen moeten worden. Voorafgaand vulden de medewerkers een, door TNO gevalideerde vragenlijst, in, die als input dient voor de workshop. Na de workshop volgde een advies aan de organisatie. Waarna een aantal workshops en trainingen op maat voor de organisatie volgden.

probleemstelling

De medewerkers van de Rijksoverheid opereren vaak onder hoge druk. Dit vraagt veel van hun flexibiliteit, daarnaast is het belangrijk scherp te blijven (functioneren). Vitaliteit is meer dan alleen fysieke gezondheid en fit zijn. Werk en privé beïnvloeden elkaar, zijn je kennis en vaardigheden op orde om je werk effectief en efficiënt te doen, doe je ook echt wat je leuk vindt? En zorg je goed voor jezelf?

Bij vitaliteit (of duurzame inzetbaarheid) komt alles samen.

conclusie

Er is nu aandacht voor en focus op vitaliteit binnen de Rijksoverheid. Het is nu net zo belangrijk geworden, en staat in hetzelfde leerportaal, als het leren van digitale vaardigheden of andere kennis. Dit betekent dat vitaliteit nu letterlijk en figuurlijk op de (menu)kaart staat.

Gerelateerde blogposts

Ons persoonlijk leren kennen of volgen? work21 heeft op dit moment dertien vaste medewerkers.
Wij werken regelmatig samen met partners wanneer wij je op deze manier beter van dienst kunnen zijn. Maak kennis met ons team, lees ons blog, of volg ons op LinkedIn, Twitter, Facebook en Instagram.
Maak je liever persoonlijk kennis? Koffie, thee of water met ons drinken kan natuurlijk ook!

organisaties waar wij voor werken

adoptie van nieuwe technologie
begeleiding naar slim werken en organiseren
adoptie van Microsoft producten
programmamanagement Office365
begeleiding naar slim werken en organiseren
adoptie van Office365
slim samenwerken met digitale middelen
transitie naar de digitale rechtspraak
slim samenwerken met digitale middelen
programma opzet en uitvoering digituinen