workstyle

Van organisaties wordt in deze tijd veel verwacht: snel kunnen inspelen op de behoefte vanuit de markt, het oplossen van complexe vraagstukken en daarom samenwerken met andere organisaties en het slim gebruik maken van technologie. Steeds meer processen worden geautomatiseerd, waardoor banen verdwijnen en nieuwe banen ontstaan.

adaptieve organisatie

Dit heeft veel impact op organisaties: een directie wil graag een wendbare organisatie zijn, met weinig structuur, om snel te kunnen inspelen op veranderingen met een duidelijke focus. HR heeft als uitdaging het vinden en behouden van gedreven en effectieve medewerkers. En medewerkers willen graag meer eigen regie, balans en autonomie. Dit vraagt een andere manier van organiseren, nieuw leiderschap en een nieuwe werkstijl. Maar hoe ziet zo’n werkstijl eruit? Welke skills zijn nodig? En hoe faciliteer je dat?

Om zelf goede beslissingen te kunnen nemen en keuzes te maken hebben medewerkers informatie, data en inzichten nodig die ze kunnen gebruiken om hun werk goed te doen. En daar hebben ze voldoende vaardigheden voor nodig, om dit goed toe te passen in hun dagelijks werk. Ons ideaalbeeld is dat medewerkers regisseur zijn van hun eigen werk en zelf meer beslissingen kunnen en mogen nemen. Dat gaat echter niet vanzelf: er komt veel op mensen af, er wordt veel van mensen gevraagd en we zijn ook nog eens steeds kritischer in hoe we naar ons werk kijken.

augmented professional

Medewerkers die meer autonomie en controle hebben over hoe en waar ze hun werk uitvoeren, zijn over het algemeen meer tevreden over hun werk. Dit blijkt uit diverse onderzoeken zoals van Jetten (2014). Een medewerker die weerbaarder is, meer vertrouwen heeft in eigen prestaties, optimistisch is en hoop heeft, zo’n medewerker zal minder nodig hebben qua steun van de manager en zal alsnog een hoge werktevredenheid hebben.

 

 

slim werken en organiseren

Dit vraagt om een nieuwe werkstijl , waarin de medewerker centraal staat:

  • vanuit individuele drive en behoefte
  • op basis van een persoonlijk leerproces
  • met feedbackloops die ondersteunen in eigen groei
  • in het dagelijks werk en samen met anderen

 

Van leidinggevenden vraagt dit een omslag van een meer taakgerichte stijl van leidinggeven naar een mensgerichte stijl van leidinggeven. Belangrijke elementen daarin zijn: het tonen van betrokkenheid bij het welzijn van de medewerker en waardering tonen voor het werk. En inzicht hebben in wat de medewerker drijft en nodig heeft om zich te ontwikkelen

leiderschap

Case

Provincie Zuid-Holland

Klik hier om de case te bekijken.
Klik hier om de case in te klappen.

Binnen de Provincie Zuid-Holland bestond de wens om slim met elkaar samen te werken, kennis te delen en te communiceren. Slim betekent: veilig, effectief en efficiënt. Én met de juiste mindset. De samenwerking en de mens staan hierbij centraal. Deze verandering gaat niet vanzelf. Het verdient continu aandacht en inlevingsvermogen. Adoptie start waar veel implementatietrajecten stoppen. De Provincie Zuid-Holland laat zich niet verleiden door het communiceren van de boodschap “je moet het gewoon gaan gebruiken”, maar heeft aandacht voor de mens en hun bijbehorende werkwijzen achter de IT-middelen.

 

aanpak

work21 begeleidde de Provincie Zuid-Holland met de implementatie van een nieuwe werkconcept en ook het flexwerken. Dit deden wij in de vorm van workshops, advies en coaching.  Workshops die work21 verzorgde:

  • slim mobiel je werk organiseren (werken met een hybride laptop)
  • workshops gericht op houding & gedrag en betekenis geven aan de betekenis voor individuele medewerkers van het nieuwe werkconcept in de praktijk
  • korte vragen, snelle antwoorden met Skype for Business
  • leidinggeven aan een leeg kantoor

probleemstelling

De Provincie Zuid-Holland heeft circa 1.800 medewerkers. Hiervan werken 1.300 medewerkers op de hoofdlocatie in Den Haag. Daarnaast heeft de Provincie Zuid-Holland kantoren in Dordrecht, Schiedam en enkele tientallen kleine locaties waar 1 tot 10 medewerkers werkzaam zijn.

effectieve en efficiënte organisatie

De Provincie Zuid-Holland werkte aan de ontwikkeling van de Provincie tot een kleinere, wendbare organisatie die het provinciaal bestuur in staat stelt om te excelleren op haar kerntaken en die het beste uit haar medewerkers haalt.  Het programma ‘Focus met Ambitie’ had als doelstelling: “werken aan een op de uitvoering gerichte organisatie die effectief en efficiënt is”.

 

conclusie

Medewerkers kunnen tijd- en plaatsonafhankelijk werken met mobiele apparaten, waarbij ze toegang hebben tot zakelijke informatie en systemen. Om dit te realiseren investeert de Provincie zowel in IT-middelen, de werkomgeving als in gedragsverandering.

De mens stond in dit project centraal, dat is waar het tenslotte binnen elke organisatie, en dus ook voor work21, om gaat.

Gerelateerde blogposts

Wat is het doel van die tool? Of, wat was er eerst: de tool of het doel?

De vijf stappen om van jouw school een digitale superschool te maken

Ons persoonlijk leren kennen of volgen? work21 heeft op dit moment dertien vaste medewerkers.
Wij werken regelmatig samen met partners wanneer wij je op deze manier beter van dienst kunnen zijn. Maak kennis met ons team, lees ons blog, of volg ons op LinkedIn, Twitter, Facebook en Instagram.
Maak je liever persoonlijk kennis? Koffie, thee of water met ons drinken kan natuurlijk ook!

organisaties waar wij voor werken

adoptie van nieuwe technologie
begeleiding naar slim werken en organiseren
adoptie van Microsoft producten
programmamanagement Office365
begeleiding naar slim werken en organiseren
adoptie van Office365
slim samenwerken met digitale middelen
transitie naar de digitale rechtspraak
slim samenwerken met digitale middelen
programma opzet en uitvoering digituinen